Funny Five Minutes – Nadia Naveau

Nadia Naveau, Base-Alpha Gallery, 2018, Funny Five Minutes

13.09.18 – 28.10.18

Een vorm die implodeert lijkt te vragen om een zware figuur die erop komt liggen. Een poot wordt een been en een neus, een voet wordt een poot, een hand een hoedje. Elementen van eerdere werken articuleren zich in verschillende constellaties in de ruimte, en laten zich daardoor tijdens het verloop van het bezoek anders lezen. “Deze keer heeft die geen hoofd” en “dat is weer dat pootje”. Deels assembleren en transformeren de sculpturen zichzelf door hun materiële eigenschappen. En wanneer ze niet goed weet wat te doen, wordt de uitdrukking “to be goofing around”, voor haar fluïde logica, genoeg om met zorg Goofy te boetseren.

Door klei in te leggen in die enorme Goofy mal, ontstaan allerhande nieuwe afdrukken, die spelenderwijs hun plaats vinden; omdat de tafel wankel staat en ze zelf op de sculptuur botst, of omdat de klei invalt. De klei stelt zijn eigen voorwaarden. Op een gegeven moment is er geen dispuut meer met het ‘ding’ in vorming; het wijst zichzelf uit in een kort moment van plots begrip, en naar die luchtige absurde “funny five minutes” van ververste aandacht is de show genoemd.

Zoals Òlafur Elìasson verwoordt “We believe in thinking doing, in the active imagination as an agent in the world, in shaping and being shaped by the world, in causing the world to wobble differently, depending on where we stand.” In deze tentoonstelling van Nadia Naveau wordt elke beweging in de ruimte gereflecteerd in zilver, koper en messing elementen. Spiegelend benadrukken ze de buitenkant van een sculptuur, terwijl andere metalen platen in zichzelf vouwen en perfect tevoorschijn komen van onder een huls — de mal. Haar meerdelige sokkels vervlechten on-ontcijferbaar met het werk. Nadia knipt vorm uit kunstgeschiedenis en Milletjasjes. De sculpturen zijn onderwerp, constructie element en het vertrekpunt voor elke redenering in het proces.

Tekst Céline Mathieu