Katleen Vinck – Fractal

22.10.16 – 03.12.16

thumbnail_img_2862

 

Katleen Vinck (°1976) voelt zich aangetrokken door natuurlijke fenomenen in ons landschap: klif, rots, grot, … Nog meer is zij gefascineerd door hoe de mens deze natuurlijke verschijnselen via architectuur probeert te herleiden. Deze artificiële constructies tracht Vinck door middel van enscenering en archivering te doorgronden. Vinck imiteert en isoleert op haar beurt deze menselijke nabootsingen.

Zo was de grot initieel een schuilplek en transformeerde hij tot wat we vandaag kennen als bunker. Rationele schijnarchitectuur, dusdanig geïntegreerd in ons landschap. Vervolgens kent het landschap een overgangsfase waarop de natuur onverbiddelijk ingrijpt en de architectuur terug overneemt. Nadien is het opnieuw de mens die via de architectuur de natuur probeert toe te eigenen. Een constante en consequente wisselwerking die continu transformatie afdwingt en zo ons landschap vormt. Door tussenvormen in die overgangsfases op te zoeken ondervraagt Vinck het ontwikkelingsproces.

Voor haar derde solotentoonstelling bij Base-Alpha Gallery, benadert Vinck ditmaal heuvel en krater. Het ene voorkomend uit omhoogwerkende krachten, het andere toont de restanten van een inslag. Deze natuurverschijnselen fungeren vaak als niemandsland: onbestemde restruimten. Via nauwgezette, robuuste, schaalmodellen toont Vinck ons de menselijke drang om deze natuurlijke fenomenen toe te eigenen, en het landschap naar diens cultuur te vormen. Men bouwt en ordent façades.

Octogonale vormen en kraters duiken herhaaldelijk op doorheen de opstelling. Men kan ze interpreteren als natuurlijke fenomenen of als referenties aan de architectuur. Vinck stuurt de kijker niet in een eenduidige richting, maar construeert een misleidende spanning tussen het natuurlijke en het geënsceneerde. Verschillende tijdlagen en de ambiguïteit van natuur en cultuur worden zichtbaar.

De opstelling fungeert als een landkaart die de toeschouwer wegwijs maakt in Vinck’s geografisch referent. Een Fractal is het resultaat of voortvloeisel van steeds wederkerende patronen of processen. Een figuur bestaande uit allerlei gelijkaardige vormen. Hoewel deze fractals ogenschijnlijk aanleunen bij hun origineel herbergen ze toch een nieuwe realiteit. Vinck’s hybride en divers werk is een mimesis van architectonische werkelijkheden waar vanzelfsprekend nieuwe betekenissen en associaties ontstaan.

Gelijktijdig met de solo in Base-Alpha Gallery nodigt de kunstenares u eveneens uit op een bijkomende atelierpresentatie. Te zien is ‘A Fluid’, een monumentale sculptuur die vervaardigd werd naar aanleiding van de biënnale Into Nature te Drenthe. Te bezichtigen in de Duinstraat 124, 2060 Antwerpen op zat. 29.10, zat 05.11 en zat 12.11, van 14u tot 18u.

Base-Alpha Gallery, Katleen Vinck

Geef een antwoord