ARCADES – Laurens Legiers, Hélène Meyer, Conrad Willems

24.01.19 – 09.03.19$

 

ARCADES
Laurens Legiers, Hélène Meyer, Conrad Willems
24.01.19 – 09.03.19

Voor deze eerste tentoonstelling van 2019 nodigt Base-Alpha Gallery 3 jonge kunstenaars uit. Komende uit Gent, Antwerpen en Brussel hebben zij vooral gemeen dat hun werk een bepaalde architecturaliteit integreert, die gelijk de rode draad vormt in de tentoonstelling. Soms letterlijk, soms iets breder wordt er gebruik gemaakt van bogen, arabesken, arcades, utopische architectuur.

De werken van Hélène Meyer (°93) zijn onstaan tijdens een residentie in Taroudant, een van de Berbersteden in Zuid-Marokko. Daar heeft zij zich verdiept in locale Noord-Afrikaanse architectuur. Elementen als kantelen, filigraanwerk en houtsnijwerk worden geabstraheerd en weer herwerkt op een haast grafische manier. Door het mengen van aardepigmenten in de olieverf en het gebruik van een lokaal geweven katoen, creeërt Meyer een zeer specifieke “huid” voor haar schilderijen, waarop zij dan weer haar gefantaseerde en gecomposeerde figuren schilderd.

Hélène Meyer studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie van Antwerpen.

 

Laurens Legiers (°94), werkt in zijn schilderijen rond de Griekse cultuur, architectuur en hun mythes. Om de sfeer en de landschappen volledig te ondergaan, ondernam hij verschillende reizen naar Italië en Griekenland. Beelden genomen met de smartphone en de kennis van de kunstgeschiedenis, vormen samen met de actualiteit de inspiratie voor zijn schilderijen.

Zijn vreemde landschappen zijn in afwachting van Venus. Deze ideale, magische en surreële tuinen (die rechtstreeks refereren aan het kleurpallet van Botticelli)  staan klaar om ontdekt te worden. Maar Venus moet nog geboren worden.

Haar schelp is al aan het borrelen en staat als een symbool voor ongeschapen schoonheid. Legiers’ schilderijen zijn figuratief, surrealistisch, bijna naïef, maar passen perfect in een Belgische hedendaagse kijk op figuratieve schilderkunst.

 

Laurens Legiers studeerde in juni af aan de Koninklijke Academie van Antwerpen.

Als 8-jarige kreeg Conrad Willems (°83) een doos met houten speelblokken cadeau. Doorheen de jaren breidde hij die set honderdvoudig uit. De houten bouwwerken die hij er vandaag in zijn studio mee bouwt, vormen de basis voor constructies in natuursteen die dezelfde bouwregels volgen als de speelblokken. Conrad werkt niet met voorstudies of schetsen: het bouwen zelf is de scheppende actie, de basisvormen van de blokken bepalen de technische spelregels. Bij elke nieuwe compositie zoekt Conrad naar nieuwe vormen en speelt daarbij met architecturale archetypes. De vertaling naar natuursteen voegt een extra betekenislaag toe: elke steen heeft immers een eigen historisch, cultureel en geologisch verleden. Elke constructie krijgt een eigen steensoort en een technische tekening die het eindresultaat vastlegt.

De modulaire constructies in steen worden opgebouwd volgens deze technische tekening. De exacte plaats van welk bouwblok waar komt, is echter elke keer anders. In die zin is de opbouw eerder een ritueel of een choreografie dan een klassiek bouwproces – de opbouw wordt een performance waarvan het eindresultaat nooit twee keer exact hetzelfde is.

Conrad studeerde beeldhouwkunst aan Sint Lucas Gent.